Perfectionisme bij vrouwelijk ondernemers: 7 valkuilen

Valkuilen van perfectionisme

Je wil het goed doen. Het liefst perfect. Maar hoe vaak hou jij jezelf daardoor tegen?

Je zit vol plannen, dromen, visies. Maar zodra je ze naar buiten wilt brengen, blokkeer je. Je herschrijft je webtekst voor de zesde keer. Je maakt reels, maar durft ze niet te posten. Je schuift die zichtbaarheidstraining nog even vooruit, want het moet nog net iets beter. En dat nieuwe product dat je in de winkel op wil nemen, is dat toch echt wel goed genoeg? 

Herkenbaar?
Voor veel vrouwelijk ondernemers is perfectionisme een belemmering, het stopt ze in hun eigen groei en die van hun bedrijf.  Ik laat je zien welke 7 perfectionisme-valkuilen er zijn en wat je kunt doen om niet meer in de valkuilen te stappen. Ben je geen ondernemer? Dan lees ook zeker even door: 

Quote FemmeELAN

Wat is perfectionisme eigenlijk?

Perfectionisme is meer dan netjes werken of hoge eisen stellen. Het is een dieperliggend patroon waarbij je bevestiging, veiligheid of controle zoekt door alles ‘goed’ te doen. Maar wat ‘goed’ is, blijft vaak vaag. Of afhankelijk van wie er kijkt.

En dus blijf je tweaken, herschrijven, wachten, nadenken. Of je doet het niet.

Perfectionisme werkt dus als een rem. En eigenlijk maakt het niet uit waar je mee bezig bent: met je klanten, met je werk — of je nu een yogaschool runt, een nagelstudio hebt, een online bedrijf wil starten of een kledingwinkel hebt, of je nu een baan hebt of niet. Je legt de lat zo hoog voor wat je levert, dat je jezelf verliest in de details, nooit helemaal tevreden bent en weinig ruimte laat voor ontspanning.
Perfectionisme houdt je bezig met ‘wat als’-scenario’s, eindeloze innerlijke discussies en met constant bijsturen. Waardoor je niet in beweging komt. Of pas veel te laat.

Het lijkt op controle. Maar het is stilstand.


De 7 meest voorkomende valkuilen van perfectionisme bij vrouwelijke ondernemers

1. Alles eerst zeker willen weten

Je wil iets nieuws lanceren, of je wil iets nieuws proberen in je dienstverlening — een nieuw product, een andere werkwijze, een samenwerking. Maar je blijft hangen in research, strategie, modellen en plannen. Want: je moet het zeker weten. Maar ondertussen gebeurt er niets.

“Ik heb drie maanden gewerkt aan de inhoud van mijn aanbod. Maar ik heb het nooit gepost. Want ik was nog niet zeker genoeg.”

Deze valkuil voelt rationeel. Maar het is vaak een manier om geen fouten te hoeven maken. Terwijl ondernemen één grote testplek is. Je leert door te doen, niet door te blijven denken.

2. Uitstellen uit angst om te falen

Je schuift die mail vooruit. Of dat gesprek met een klant. Of die verandering die je eigenlijk allang voelt aankomen. Je zegt tegen jezelf dat je “nog niet klaar bent”. Maar de echte reden is: je bent bang dat het niet goed genoeg zal zijn. Of dat iemand er iets negatiefs van vindt.

Uitstel lijkt onschuldig, maar vreet aan je vertrouwen. Elke keer dat je uitstelt, bevestig je onbewust: zie je wel, ik kan het (nog) niet.

3. Moeite met zichtbaar zijn

Je weet dat je zichtbaar moet zijn. Dat je mag gaan staan voor wat jij vindt. Maar zodra het over jou gaat, klap je dicht. Zodra je wordt gevraagd je visie te geven, net zo. Je bent bang voor commentaar. Of om te veel te zijn. Te dom. Of wat anders. Dus houd je het veilig. Zeg je net zo lief niets of bevestig je de ander in wat die aangeeft. 

 

4. Alles alleen willen doen

Je denkt: ik moet dit zelf kunnen doen. Of je denkt: als ik het niet zelf doe, dan denken anderen dat ik het niet kan.
Met het risico dat je uren gaat steken in ALLES. Ook in dingen waar je geen energie van krijgt. Dat je aandacht geeft aan dingen die je niet eens HOEFT te kunnen. Dit levert vertraging op, stress, druk en zelftwijfel tegelijk.

 

5. Verliezen in details

Je kunt dagen doen over het kiezen van een lettertype. Of over het inkopen van nieuwe items in je winkel. Of over hoe je een les in je studio precies inricht. Alles moet kloppen. Tot in detail. Want: dan is het pas professioneel.

Maar ondertussen verlies je momentum. Je mist kansen. Je raakt uitgeput. En dat allemaal terwijl jouw mensen sowieso al enthousiast zijn over wat je doet: zij zien jouw ‘foutjes’ niet eens omdat het voor hen geen fouten zijn. 

6. Streng zijn voor jezelf

Je praat tegen jezelf op een manier dat je nooit tegen een vriendin zou doen. Je vindt dat je harder moet werken. Sneller moet schakelen. Beter moet presteren.

Die kritische stem is niet wie jij bent. Het is een oude beschermlaag. Maar die beschermlaag brengt je niet meer verder.

7. Je successen niet erkennen

Zelfs als je een tevreden klant hebt. Of je voor de vijfde keer op rij vol zit. Of iemand je bedankt voor wat je hebt betekend — wuif je het weg.
Ja maar, dit is klein. Dat telt niet echt. 

Je schuift je mijlpalen aan de kant, want je bent zelf niet tevreden.

 


Waarom perfectionisme je saboteert (en niet beschermt)

Perfectionisme lijkt misschien een goede eigenschap. Want: je wil het beste leveren. En je neemt je werk serieus. Op zich is dat een mooie kant. 

Maar onder perfectionisme zit vaak angst. Angst om te falen. Om afgewezen te worden. Of om door de mand te vallen.

En juist die angst saboteert je groei. Want perfectionisme zorgt ervoor dat je:

  • niet volledig en authentiek opdaagt als de vrouw die je bent

  • geen keuzes durft te maken

  • weinig plezier ervaart in je bedrijf

  • je energie verspilt aan bijzaken

  • te veel tijd verliest 

Perfectionisme houdt je op je plek, terwijl je verlangt naar meer … Vasthouden aan perfectionisme werkt niet als het je vasthoudt waar je nu bent.


Wat wél werkt: PERFECTIONISME BEWUST LOSLATEN OM JE PERSPECTIEF TE VERANDEREN

Perfectionisme loslaten betekent niet dat je maar wat doet.
Het betekent dat je gaat leren vertrouwen op wat VOOR NU klopt. En dat je stappen gaat durven zetten, ook als je plan/idee nog niet perfect voelt.

Hier zijn vijf veranderingen die je helpen loslaten én die ervoor zorgen dat je niet meer in die valkuilen stapt:

 

1. Kies voor goed genoeg

‘Goed genoeg’ is geen zwaktebod. Het is een krachtig besluit. Jouw goed genoeg is meestal al het perfect van een ander. Dat scheelt eindeloos twijfelen. Alles is altijd in ontwikkelingen: JIJ OOK. Dus goed genoeg is hetzelfde als perfect voor nu!

 

2. Oefen met gaan doen

In actie komen wordt niet makkelijk als je wacht tot je er klaar voor bent. Het wordt makkelijker door het te doen.
Begin klein. Ga oefenen. Onderzoek wat er gebeurt … 

 

3. Deel je twijfel

Kwetsbaarheid is geen zwakte, het is wat ons menselijk maakt. En juist dat zorgt voor connectie. Als jij deelt dat je het spannend vindt wat je doet, omdat je twijfelt of het perfect is, zul je zien dat er juist veel meer beweging ontstaat en veel meer mensen zich graag voor je openstellen.

 

4. Vraag om hulp

Je hoeft echt niet alles zelf te doen. Niemand kan ALLES! Wil jij stappen zetten in je bedrijf, in je werk: vraag om ondersteuning, om coaching, om wat je nodig hebt. 

 

5. Vier je stappen

Elke stap telt. Ook de kleine. Vier dat je iets deed wat je spannend vond voor jezelf. Dat je dacht: niet perfect maar ik die het toch. VIER DAT! Dát is leiderschap. En juist daar ligt groei, van jou als mens, als ondernemer en als de vrouw die je bent. 

 


Doorbreek jouw perfectionisme

Het is tijd. Tijd om afscheid te nemen van die kritische stem die zegt dat het nóg beter moet. 

Het doorbreken van perfectionisme begint met het nemen van de beslissing: Ik laat mijn perfectionisme los. Het gaat om het zetten van de intentie: ik kies ervoor het anders te gaan doen en daar een actie aan te koppelen, zoals het schrijven van een speciale brief. 

Door te gaan zitten en te schrijven neem je de tijd bewust stil te staan bij wat je niet meer helpt. Alleen al die bewustwording helpt je door te pakken op de doorbraak. Speciaal hiervoor ontwikkelden we twee gratis templates die je kunt gebruiken. Kies welke het beste bij je past of maak een eigen mix. (Je hoeft geen gegevens achter te laten: je klikt alleen maar op de link hieronder)

👉 Ja, ik ben klaar mijn perfectionisme los te laten: breng me naar de brieven!


Wil je meer weten over hoe ik al snel met mijn perfectionisme werd geconfronteerd?
Dan luister de nieuwe podcast-episode van FemmeELAN: Afscheid van Perfectionisme

 

Tot slot

‘Nog beter je best doen’ is niet waar het leven om gaat. Wel om ruimte te geven om dat waar je diep vanbinnen naar verlangt naar boven te laten komen. Het start met durven. Met kiezen. Met voelen.
Met beslissen je leven vorm te geven zoals het voor jóu klopt.
Met jouw visie voorop.

Als een ware FemmeELAN.
Eerlijk, puur en authentiek.

________________________________________


Marianne

Jouw leven, jouw business, jouw expertise, jouw zijn: jouw ART.

Let op: er komt iets gaafs aan voor iedereen die door wil pakken na het schrijven van de brief. Schrijf je in op de wachtlijst als je hier als eerste bericht over wil ontvangen: 

 

0 Comments

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook:

Alle remmen los … en dan?

genieten van de reis!Ik hield mezelf in. Heel vaak. Heel veel. Gewoon de rem erop. Omdat: ik veel dingen leuk vind. En over veel dingen super enthousiast kan zijn. Omdat ik als een puppy van links naar rechts gaan: dan de ene bal volgen en dan de andere omdat het me...

Je eigen leven ontwerpen – als je perfectie loslaat

Er is zoveel meer mogelijk zonder de stress van perfectieStel je voor: Wat als je jouw leven precies zo kunt inrichten als je zelf wilt? Niet omdat alles maakbaar is, maar omdat je bewust keuzes maakt. Omdat je bewust kijkt: wat wil ík? Waar word ik blij van? Waar...

De docu ‘The Creation of FemmeELAN’

en de magie van intuïtieHet wilde plan een mini-docuserie te maken, die bestaat uit korte videootjes die ik samen op een aparte playlist op mijn YouTube kanaal zet, heeft mij aan het eind van week 1 al iets heeeeeel magisch gebracht. Ik neem je mee. (Als je je...
FemmeELAN is te vinden op

Adres

Waleweinlaan 4 5665 CK Geldrop KVK – 17241861 BTWnr – NL001701249B88

Contact

Mobiel: 06-42515104 marianne@tekstgericht.nl Jouw privacy is goed geregeld & het samenwerken ook:

Voor meer inspiratie volg je mij op:

Vraag nu je gratis Frequentie Blueprint aan ->